Második alkalommal is Design Hét Veszprémben! Tavaly még pályázóként, idén már az Európa Kulturális Fővárosa cím 2023-as nyerteseként szerepelünk a Design hét programjában.

A programok idén is két fontos téma köré rendeződnek. Egyfelől készülve a Kulturális Főváros szerepre nemzetközi együttműködéseken keresztül tárjuk fel a város korokon átívelő, designhoz és kutatás-fejlesztéshez kötődő hagyományait. Ezzel Veszprém, a kimagasló zenei és képzőművészeti eseményein túl további értékeit is láthatóvá teszi mások előtt. Másfelől Veszprém, betöltve régiós szerepét és kihasználva a Balatonhoz való közelségét, invitálja és ösztönözi a régió kreatív szereplőit a Design Hét ideje alatt, hogy gyár és stúdió látogatásokkal, sétákkal és további programokkal tegyék láthatóvá a Balaton-felvidékben rejlő design, építészeti és kreatív értékeket.

 

Pecha Kucha Night Veszprém vol. 1. – Import / Export

Október 10. 20:20, Expresszó

Veszprémben érkezik a Pecha Kucha Night! A 2003-ban Tokióból indult prezentációs forma és esemény azért jött létre, hogy platformot teremtsen kreatívoknak, designereknek, építészeknek és művészeknek, hogy megismerhessék egymás munkáját és találkozhassanak. A saját meghatározása szerint thinking & drinking esemény azóta meghódította a világot és több mint 1000 városban érhető el.

Az est folyamán 10-12 pörgős hangvételű designhoz, építészethez és vizuális kultúrához köthető előadás hangzik majd el. A frissességet az biztosítja, hogy minden előadó csak 20 diát prezentálhat, egyetlen dia pedig 20 másodpercig látható. Az így létrejövő 6 perc 40 másodperces előadások nem engednek teret a mellébeszélésnek, ám garantálják, hogy a közönségnek biztosan legyen kérdése, amelyeket a szünetben egy kötetlenebb italozás keretében feltehet az előadónak. A vizuális karakter ellenére jellemző hogy a Pecha Kucha a szociálisan érzékeny témáknak és társadalmi vállalkozásoknak is teret ad. További infó a facebook eseményben. 

Regisztráció itt. 

 

Az arc, a medence, két torony és egy rom – Kreatív városi beavatkozások a Haszkovón

Október 11. 15:00, Haszkovó,

 

A modern lakótelepek mostohák. A Haszkovó is az. Történetük egybeforrott az élhetetlenséggel, szürkeséggel, lélektelenséggel. Lehet szürke és élhetetlen valami, ami húszezer ember otthona? Lehetséges, hogy ezek a sztereotípiák csak meggátolnak minket abban, hogy valódi városként tekintsünk ezekre a lakótelepi negyedekre és ezzel kreatív ötletekkel egészítsük ki őket?

Aldo Rossi olasz építész 1966-ban megjelent könyve, „A város építészete” a modernizmus hosszú kifutása után egyik elsőként hozta be újra az építészeti közbeszédbe a történelmi idő és a közösségi emlékezet problémáit a város identitásának meghatározásában.

A kiállítás célja, hogy öt darab építészeti léptékű bútor segítségével megpróbálja értelmezni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait Aldo Rossi gondolatai nyomán, és bizonyítani, hogy a Haszkovó is ugyanolyan városnegyed, mint akár Veszprém belvárosa, éppen csak nem jöttek létre azok az elemei, amikre szívesen emlékszünk, olyanok mint a „zsuzsi szobor” az „óra” vagy a „tűztorony”. A kiállítás ezek pótlására tesz kísérletet.

A kiállítás a tavalyi 12 fal – építészet és kortárs ornamentikakiállítás után újra feltörekvő nemzetközi építészeket invitál Veszprémbe. Az öt installációt brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészek tervezik, ezzel prezentálva öt ország építészeti látásmódját is

További infó a facebook eseményben.

 

Julian Schnabel kiállítás Finisszázs

Október 5. 16:30, Csikász Galéria

A Művészetek Háza Veszprém kiállítása Julian Schnabel 1983 után, különleges technikákkal készült grafikai nyomatait (Printed Works) mutatja be. Julian Schnabel világhírű kortárs amerikai képzőművész, igazi nemzetközi sztár, elismert filmrendező. Ez grafikai nyomatainak legelső kiállítása Magyarországon, mely vadonatúj, tavaly készült műveket is tartalmaz.

A kiállítás finisszázsa csatlakozik a Veszprémi Design hét sorozatához, aminek keretében Sinkó István művészeti író vezet tárlatot.

További infó a facebook eseményben. 

 

Balaton Bútor üzemlátogatások

Október 10. 13:00 és 15:00

A részvétel regisztrációhoz kötött és maximum 25 fő jelentkezését várják

A Balaton Bútor Kft-t 1896-ban, Stern Herman és fiai alapították a bakonyi bükk feldolgozására, amely ma is a gyártás fő alapanyaga. Kevesen vannak ma hazánkban az iparágazatból, a bútorgyártás területéről meg főleg, akik 123 éves múltra úgy tekinthetnek vissza, hogy ma is működnek, haladnak az elődeik által kijelölt úton. A Balaton Bútor fő profilja még ma is a tömörfa (bükk, tölgy, nyír, kőris, dió) megmunkáláshoz kapcsolódó bútorgyártás. Szék, karszék, fotel, kis fotel, kanapé, asztal, dohányzóasztal, de emellett – számos hotel, egyedi belsőépitészeti kivitelezés, kollégiumok, irodaházak, közösségi terek, oktatási intézmények, konferenciatermek bútorozását is ellátják a mai napig.

Regisztráció: Október 10. 13:00 turnus

Regisztráció: Október 10. 15:00 turnus

 

Edina Seleskovic – Think Freedom fotókiállítás

Október 11. 18:00, Hangvilla

A Think Freedom egy több művészeti ágat átfogó közösségi művészeti installáció, amely a szabadság üzenetét közvetíti Magyarország szívéből a világ felé. A szobrászat, installáció, fotográfia, előadás, fény, hang, film, irodalom és új kommunikációs technológiák elemeit ötvözve, a művészet egyetemes ereje által köti össze a fiatalokat szerte a világon.

Edina Seleskovic idén októberben a projekt folytatásaként a Think Freedom turnéról készült fotókból állított össze kiállítási anyagot, amely különkiadású fényképeket ötvöz a Think Freedom projekt egyes állomásain megszólaltatott fiatalok üzeneteivel és benyomásaival. A képek nem csak a Think Freedom kiállítást ábrázolják, hanem mindazokat az üzeneteket, benyomásokat és esztétikai érzelmeket is, amelyeket a kiállítás magával hordoz az egyes városokba.

A projekt megvalósításában együttműködött Veszprém Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., a budapesti Amerikai Nagykövetség, a magyarországi Amerikai Kuckók, valamint budapesti, veszprémi, pécsi, szegedi, debreceni és zirci középiskolák.

További infó a facebook eseményben.

 

Ajka Kristály üzemlátogatás

Október 9. 11 óra

Az Ajka Crystal 1878-tól kezdve a magyar üvegipar egyik legrangosabb műhelye volt. A manufaktúrában generációról generációra adtak át egymásnak több ezer mintát, melyek hűen tükrözik a mester tudását. Minden kristálytermékünk képviseli az eleganciát, tökéletes kiegészítői az ünnepnapoknak. Termékeink sima, dekorcsiszolt, festett és színkombinált kivitelben, ólomkristályból és kálikristályból kézzel készülnek. Napjainkban a termelés 96%-a exportra kerül. Az ajkai üvegek elsősorban az Egyesült Államokban és nyugat-európai országokban keresettek, de Japánból és Dél-Kelet Ázsiából is kapunk megrendeléseket. A Veszprém Design Hét keretében most a hazai közönség is betekintést nyerhet a gyár működésébe és megtekintheti az ott készült termékeket.

A látogatás időpontja: október 09, 11:30

Helyszíne: 8400 Ajka, Alkotmány u. 4. sz.

A részvétel regisztrációhoz kötött és maximum 50 fő jelentkezését várják.

A gyárlátogatás díja: 1000 Ft/fő

Regisztráció itt.