Köszöntő

 

Tisztelt Látogató!

 

Mi, veszprémiek 2023-ban szeretnénk megmutatni a világnak városunkat – úgy, ahogyan eddig csak mi ismertük!

Veszprém városa – a Balaton-térséggel karöltve – abban a reményben pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) címre, hogy a magyar kulturális örökség színe-javát képviselheti az európai nemzetek körében. Ezer esztendős városunk történelmét és kultúráját nyitott könyvként nyújtjuk át vendégeinknek.

A Veszprémben és környéken élők önazonosságát és mindennapjait máig meghatározza a királynék városának történelme, kultúrája, tudománya és a művészetek sokasága. Az igazi Veszprémet szeretnénk megmutatni.

Az „igazi Veszprém” azonban nem csupán épületeinek és tereinek összessége – a város mi magunk vagyunk! Mi, veszprémiek formáltuk településünket évszázadok során olyanná, amilyennek ma ismerjük.

 

Veszprém európaisága, magyarsága, a város és a térség semmi máshoz nem hasonlítható, gazdag kulturális öröksége olyan érték, amelyet másokkal is szeretnénk megosztani.Egymás hagyományainak, kultúrájának és értékeinek megismerése tesz minket igazán európaivá, a jövőnk pedig csak polgárainak élő közösségeként maradhat csak fenn.

Pályázati programunk lényege kulturális értékeink megőrzésében, gyarapításában és megosztásában rejlik. Hagyományaink megőrzésén túl az is fontos, hogy bizonyos nehézségekre, problémákra kulturális városfejlesztési eszközökkel reagáljunk.Veszprémben felismertük, hogy a kultúra nem csak hagyományaink megőrzését jelenti, hanem a hosszú távú fejlődés lehetőségét rejti. A Séd-völgy átalakítása vagy a veszprémi kulturális intézményrendszer nemrég végbement fejlesztése már ebbe az irányba mutat.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím nem csupán egy esztendőre kell szóljon! Egy olyan város és térsége szeretne bemutatkozni, amely tisztában van történelmi hagyományainak fontosságával, ugyanakkor elkötelezett kulturális értékeinek gyarapítása mellett.

Fontos, hogy 2023-ig olyan beruházások, fejlesztések valósuljanak meg, amelyek fenntarthatósága biztosított! A jövő Veszprémét is szeretnénk megmutatni 2023-ban a világnak!

A Balaton és a város hagyományosan együtt él, és szeretnénk, ha mindez az év egészében megjelenhetne a turizmus térképén!
Veszprém és a Bakony, a Balaton jövőjét közösen kell megalkotnunk, erre pedig jó lehetőséget ad az EKF pályázat és az ezzel összefüggésben elindított, 2023-ig tartó fejlesztési folyamat.

Hiszünk abban, hogy ez a térség biztonságos lakóhelyet nyújt, ugyanakkor benne rejlik annak lehetősége is, hogy világszinten keresetté váljon.

„Nyitott könyvként” mutatjuk be vendégeinknek városunkat és a Balaton-térséget, de ebbe a könyvbe minden veszprémi polgár beleírhatja a maga személyes „történetét”! A mindennapokba is bepillantást engedünk.

Szeretnénk megmutatni Veszprémet minden európainak, várjuk Európát Veszprémbe 2023-ban!

 

Porga Gyula

Veszprém polgármestere